Waar kun je Waterstof Tanken in Nederland en Europa?

Als je op zoek bent naar plaatsen om waterstof te tanken in Nederland, zijn er verschillende opties beschikbaar. Een van de manieren om waterstof te tanken is bij speciale waterstoftankstations die zijn verspreid over het hele land. In dit artikel ontdek je alle mogelijkheden voor het tanken van waterstof in Nederland en Europa in 2024!

Alle Waterstoftankstations in Nederland | Kaart

Op dit moment (Maart 2024) zijn de volgende waterstoftankstations actief in Nederland:

Waterstof-Tanken-Nederland-Kaart
(Kaart per 01-03-2024) Bron: app H2.Live

Groningen, Pesse, Alkmaar, Amsterdam (2x), Westpoort, Hoofddorp, Rijsenhout, Den Haag, Rotterdam, Dordrecht, Oude-Tonge, Roosendaal, Breda, Veldhoven, Arnhem, Doetinchem, Amersfoort en Nieuwegein.

In totaal zijn er 19 locaties in Nederland waar je waterstof kunt tanken. Er zijn daarnaast nog 2 stations in ontwikkeling: in Utrecht en Capelle. Deze zullen naar verwachting ook in 2024 actief worden, wat het totaal op 21 locaties in Nederland zal brengen.

Waterstof tankstations in Europa

In Europa zijn er meerdere landen die investeren in waterstofinfrastructuur. Vooral Duitsland en Zwitserland zijn hierbij koplopers met relatief veel tankstations, maar Nederland staat ook zeker hoog in de ranglijst. Landen als Italië, Spanje, Kroatië en Portugal zijn nog wat terughoudender.

Waterstof-Tanken-Europa-Kaart
(Kaart per 01-03-2024) BronH2.live

Grote bedrijven en overheden werken samen om waterstof als brandstofbron te stimuleren, waardoor het steeds makkelijker wordt om in Europa langere afstanden af te leggen met een waterstofauto.

Hoe zit het met de kosten van rijden op Waterstof?

De kosten van waterstof tanken variëren afhankelijk van de locatie en het type tankstation waar je tankt. In Nederland liggen de kosten per kilo waterstof momenteel tussen de €18 en €25, maar deze kunnen in de toekomst veranderen naarmate de markt evolueert.

Het bereik van 1kg waterstof is doorgaans 100-120km. Wanneer we uitgaan van een prijs van €20/kg en een bereik van 110km komt dit neer op 0,18 cent per kilometer.

Vergelijking tussen Waterstof en Benzine, Diesel of Elektrische auto

Als het gaat om de kosten van waterstof tanken in vergelijking met traditionele fossiele brandstoffen, is het belangrijk om te kijken naar de totale eigendomskosten en de milieu-impact van de verschillende brandstoffen.

Hoewel waterstof momenteel duurder is dan Benzine of Diesel, biedt het wel voordelen op het gebied van emissies en duurzaamheid.

Waterstof-Trein

In een vergelijking van waterstof met een elektrische auto, kunnen de kosten en de tijd die nodig is om een volle tank of batterij te bereiken, verschillen, waardoor waterstof als brandstof aantrekkelijker kan zijn voor bepaalde rijbehoeften.

Op dit moment is waterstof het duurste alternatief met €0,20/km, Benzine ligt rond €0,15/km, Diesel en Elektrisch rijden liggen beide net onder de €0,10/km. De aanschaf van een waterstof auto is ook niet goedkoop, je zit al snel boven de €60.000 aanschafkosten.

Hoe werkt waterstof tanken in Nederland in 2024?

Waterstof tanken kan snel en eenvoudig zijn, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor bestuurders die op zoek zijn naar gemak en efficiëntie tijdens het tankproces. Met geavanceerde tanktechnologieën en snelle vulsnelheden is het tanken van waterstof vergelijkbaar met het tanken van traditionele fossiele brandstoffen.

De efficiëntie van het tanken van waterstof hangt af van factoren zoals de capaciteit van het tankstation en de druk waarmee waterstof wordt geleverd. Het vullen van een waterstoftank kan binnen enkele minuten worden voltooid, waardoor bestuurders snel weer op weg kunnen.

Efficiëntie van tanken van Waterstof

Met een groeiend aantal waterstofauto’s op de weg wordt er geïnvesteerd in het verbeteren van de vulsnelheid en de gebruiksvriendelijkheid van waterstof tankstations, waardoor het tanken van waterstof een naadloze ervaring wordt voor bestuurders.

De toegankelijkheid en efficiëntie van waterstof tanken zijn belangrijke factoren die bijdragen aan de groeiende acceptatie van waterstof als een levensvatbare brandstofoptie voor voertuigen van de toekomst.

Welke ontwikkelingen zijn er in Nederland en Europa op het gebied van waterstof tanken?

Er zijn in Nederland en Europa verschillende ontwikkelingen gaande op het gebied van waterstof tanken. In Nederland worden meer waterstoftankstations geopend om te voldoen aan de groeiende vraag van bestuurders naar schone brandstoffen.

De uitbreiding van waterstoftankstations in Nederland wordt ondersteund door initiatieven zoals Green Planet in Pesse en Rhoon. Deze Initiatieven moedigen de adoptie van waterstofrijden en duurzame mobiliteit aan.

Disclaimer: Deze blogpost bevat algemene informatie en is niet bedoeld als professioneel advies. Raadpleeg altijd een deskundige voor specifiek advies over energiebronnen en duurzame oplossingen.

Interessant? Deel dit Artikel!
Thomas van Hooft
Thomas van Hooft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *