5x Duurzame ideeen voor thuis | Origineel en goedkoop!

Ben jij op zoek naar duurzame ideeen voor thuis? Dat kan op tal van verschillende manieren! In dit artikel delen we 5 goedkope, originele ideeën om het thuis een stukje duurzamer te maken. Onze lijst bevat voor ieder wat wils: voor de binnen- en buitenmens, voor de healthy ouders en voor de recycle goeroes!

Tip 1. Gebruik Duurzaam WC papier

Wist je dat… er dagelijks 27.000 bomen worden gekapt enkel voor de productie van WC papier? De wereldwijde ontbossing wordt voor 14%(!) veroorzaakt door de toiletpapier industrie. Het Nederlandse bedrijf The Good Roll heeft hier iets op bedacht. Zij verkopen wc papier gemaakt van 100% gerecycled of bamboe papier. Hiermee verlaag je zonder dat je het door hebt je eigen ecologische voetafdruk tijdens elk toiletbezoek!

Enkele andere voordelen van the Good Roll:

 • 100% Boomvriendelijk toiletpapier
 • Zonder chloor, geur- en kleurstoffen
 • Verpakt in sociale werkplaats
 • Doneert 50% van de nettowinst aan de bouw van toiletten in Ghana
 • Rollen zijn verpakt in een leuk, origineel jasje
 • Meer papier per rol, daardoor goedkoper dan normaal WC papier!

Tip 2. Val af met een Koolhydraat arm weekmenu

De tweede tip om je leven duurzamer te maken is het aanschaffen van een koolhydraat-arm weekmenu waarmee jij je fitter, energieker, en gelukkiger zult voelen. Menuut is een concept waarbij je 5 dagen per week koolhydraat-arme recepten in je mailbox krijgt voor zowel ontbijt, lunch en diner. Je kunt in 1 keer voor de hele week week je boodschappenlijstje maken om zo niet meer na te hoeven denken over wat je moet gaan halen.

Er zijn heel veel mensen in Nederland die worstelen met gezond en gevarieerd eten. Spendeer je tijd niet aan onnodig lang twijfelen wat je wil gaan eten en probeer de gezonde en gevarieerde weekmenu’s van Menuut!

Koolhydraat-arm-weekmenu-Menuut-Recepten

Tip 3. Maak je eigen moestuin

Wat niet mag ontbreken bij deze duurzame ideeen voor thuis is het aanleggen van je eigen moestuin. Door je eigen groenten en kruiden te verbouwen, draag jij bij aan een duurzamer leven. Jouw moestuin gebruikt overigens geen schadelijke bestrijdingsmiddelen, of andere schadelijke stoffen die de (groente)industrie wel gebruikt. Daarnaast is het erg leuk om te doen, en draagt een moestuintje bij aan het verhogen van de biodiversiteit in jouw tuin, en daarmee kun jij het verschil maken op het gebied van duurzaamheid!

Maak-je-eigen-moestuin-beginners-cursus

Omdat het aanleggen van je eigen moestuin wel de nodige kennis vereist, heeft de Tuinschool online verschillende cursussen gemaakt om dit proces zo eenvoudig mogelijk te maken! Ook wanneer je geen tuin hebt is er een oplossing, zoals je eigen moestuin in bakken en potten.

Tip 4. Vervang oude lampen door LED-verlichting

We schreven er al eerder over in dit artikel, maar het vervangen van LED-verlichting is een onderschatte manier van het verduurzamen van je huis. LED verlichting gaan ten eerste langer mee, maar verbruiken ook aanzienlijk minder energie dan ouderwetse lampen. Een unieke plek waar ze een breed assortiment van LED verlichting hebben, is LEDshop Groenovatie.

Naast gewone LED lampen vindt je hier LED spots, Panelen, TL-buizen, strips en buiten LED verlichting. Groenovatie biedt topkwaliteit voor een scherpe prijs en is daarom de geschikte leverancier in het geval dat je je huis wil voorzien van duurzame verlichting!

Tip 5. Een slimme thermostaat om gas te besparen

Een eenvoudige manier om extra te besparen op gas en elektriciteit, is het aanschaffen van een slimme thermostaat. Een onderzoek van milieu centraal heeft aangetoond dat een gemiddelde woning met een slimme thermostaat al snel 14% kan besparen op de energierekening. Met een energierekening van €200,- bespaar je hiermee tussen de €25 en €30 euro per maand. De best beoordeelde thermostaat is de Google Nest learning. Let op: niet alle CV ketels zijn compatibel met Google nest. Gebruik de compatibiliteitschecker om te kijken of jouw verwarming voldoet aan de eisen.

Duurzame-ideeen-voor-thuis-goedkoop-origineel

Samenvatting – duurzame ideeen voor thuis

Dit artikel biedt vijf originele en duurzame ideeen voor thuis om toe te passen en zo bij te dragen aan een betere wereld:

 1. Gebruik gerecycled wc-papier van The Good Roll om ontbossing tegen te gaan en bij te dragen aan de bouw van toiletten in Ghana.
 2. Kies voor een koolhydraat-arm weekmenu van Menuut voor een gezonder en duurzamer eetpatroon.
 3. Leg een eigen moestuin aan voor verse groenten en kruiden zonder schadelijke stoffen, met behulp van online cursussen van de Tuinschool.
 4. Vervang oude lampen door energiezuinige LED-verlichting van LEDshop Groenovatie om energie te besparen.
 5. Bespaar op gas en elektriciteit door een slimme thermostaat zoals de Google Nest learning aan te schaffen, mits compatibel met je CV-ketel.

Disclaimer: Deze blogpost bevat algemene informatie en affiliate links. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel advies. Raadpleeg altijd een deskundige voor specifiek advies over onderwerpen als duurzaamheid, energiebronnen, milieu & klimaat.

Interessant? Deel dit Artikel!
Thomas van Hooft
Thomas van Hooft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *