Dit Zijn de Meest Duurzame Banken van Nederland in 2024

In dit artikel lees je wat de meest duurzame banken zijn van Nederland in 2024. De eerlijke bankwijzer doet hier sinds 2009 elk jaar onderzoek naar, en heeft dus een aardig goed beeld van welke banken wel of niet duurzaam zijn. In dit artikel lees je er meer over!

Wat zijn Duurzame Banken en Waarom zijn ze Belangrijk?

Duurzame banken zijn financiële instellingen die niet alleen winst nastreven, maar ook rekening houden met sociale, ecologische en ethische aspecten. Het is cruciaal om over te stappen naar een duurzame bank, omdat ze een positieve impact hebben op mens, milieu en samenleving. Door te kiezen voor een duurzame bank, draag je bij aan een betere wereld voor toekomstige generaties.

Enkele criteria waaraan duurzame banken moeten voldoen zijn transparantie over investeringen, focus op sociale rechtvaardigheid en milieubescherming, en het vermijden van investeringen in fossiele brandstoffen en schadelijke sectoren.

ASN Bank – Een Duurzame Koploper in Nederland

Duurzaamheid-ASN-Bank
Bron: Eerlijke Bankwijzer

ASN Bank, een dochteronderneming van de Volksbank, scoort hoog op het gebied van duurzaamheid. Het is de snelst groeiende duurzame bank van Nederland, en is eveneens bijna klimaatneutraal.

De bank hanteert strikte criteria om ervoor te zorgen dat investeringen geen schade toebrengen aan mens, milieu of samenleving. Door te kiezen voor ASN bank, weet je zeker dat jouw geld wordt ingezet voor duurzame projecten die een positieve impact hebben. 

Triodos Bank – Toonaangevend in Duurzaam Bankieren

Triodos bank, benoemd tot een van de meest duurzame banken ter wereld volgens de Financial Times. Deze bank scoort zeer goed op het gebied van vrouwen- en arbeidsrechten.

Duurzaamheid-Triodos-bank

Triodos bank investeert uitsluitend in projecten die een positieve impact hebben op mens en milieu. Door te kiezen voor Triodos Bank, weet je zeker dat jouw geld wordt ingezet voor duurzame initiatieven en sociale projecten.

Bunq Bank – De Nieuwe Speler in Duurzaam Bankieren

De Bunq online Bank is opkomend en staat bekend om zijn hoge duurzame inzetbaarheid. Bunq heeft onder anderen een ecologische betaalrekening waarmee je bomen plant met je pasbetalingen. Duurzame betaalpassen van roestvrij staal zijn verkrijgbaar bij Bunq. Je bepaalt bij deze bank zelf naar welk ethisch doel je geld gaat. 

Duurzaamheid-Bunq-bank

Bunq scoort voornamelijk goed op het gebied van wapens, mensenrechten en klimaatverandering. Verbetering kan behaald worden op het gebied van belastingen en dierenwelzijn. 

NIBC – Scoort Verrassend Goed

Het in 1945 opgerichte NIBC is zich sterk bewust van zijn maatschappelijke verplichtigingen. NIBC is CO2-neutraal, wat maar weinig banken kunnen zeggen. Ze meten sinds 2010 hun CO2-uitstoot en compenseren dit door middel van de “gold standard” emissierechten.

Volgens het onderzoek van de eerlijke bankwijzer scoort NIBC op sommige punten zeer sterk en op sommige punten wat minder sterk. Ze scoren goed op de gebieden klimaat, mensenrechten, wapens en natuur. Ze kunnen nog een inhaalslag maken met dierenwelzijn, gendergelijkheid en belastingen.

Duurzaamheid-NIBC-bank

SNS en Regiobank – Twee Uitblinkers van de Volksbank

SNS en Regiobank, beide banken onderdeel van de Volksbank, vallen in dezelfde categorie als ASN bank. Volgens de eerlijke bankwijzer zijn deze banken de meest duurzame banken van Nederland. SNS en Regiobank volgen hetzelfde beeld als ASN bank, met hoge scores across the board.

Er wordt door de eerlijke bankwijzer geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen de 3 dochterbedrijven van de Volksbank, er wordt gekeken naar een gemiddelde prestatie. 

ING en Duurzaamheid – Is er Vooruitgang?

ING heeft stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, maar er blijft ruimte voor verbetering. De bank heeft enkele initiatieven gelanceerd om haar duurzaamheidsbeleid te versterken en te investeren in groene projecten. 

Hoewel ING nog niet op het niveau van duurzame koplopers zoals ASN Bank en Triodos Bank zit, heeft de bank aangegeven haar inspanningen op het gebied van duurzaamheid te intensiveren. Er wordt gewerkt aan het verminderen van negatieve impact op het milieu en het versterken van ethische praktijken binnen de bank.

Duurzaamheid-ING-bank

Als een van de grootste banken in Nederland heeft ING de potentie om een leidende rol te spelen in het bevorderen van duurzaamheid en het ondersteunen van een groenere toekomst voor iedereen.

De Meest Duurzame Bank van Nederland in 2024

De conclusie van dit artikel is dat de Volksbank, met zijn bijbehorende dochterondernemingen, de meest duurzame bank is van Nederland in 2024. Deze conclusie is gebaseerd op een jaarlijks onderzoek van de eerlijke bankwijzer en zal indien nodig geüpdate worden wanneer een nieuw onderzoek gepubliceerd wordt. 

Disclaimer: Deze blogpost bevat algemene informatie en affiliate links. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel advies. Raadpleeg altijd een deskundige voor specifiek advies over onderwerpen als duurzaamheid, energiebronnen, milieu & klimaat.

Interessant? Deel dit Artikel!
Thomas van Hooft
Thomas van Hooft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *