Goedkoop je Huis Verduurzamen: 8 Eenvoudige Tips

Goedkoop je huis verduurzamen hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. In dit artikel deel ik acht praktische tips die niet alleen vriendelijk zijn voor je portemonnee, maar ook nog eens relatief eenvoudig toe te passen zijn. Bonuspunt: Ik heb de meeste van deze tips zelf ook met succes toegepast!

1. Tochtstrips voor Deuren en Ramen

Tochtstrips zijn het perfecte voorbeeld voor wanneer je je huis goedkoop en snel wil verduurzamen. Wanneer een deur, raam of kozijn niet goed afgesloten is kan dit een grote impact hebben op je stookkosten en wooncomfort (hier ben ik zelf ook achter gekomen!).

Door tochtstrips rond deuren en ramen te plaatsen, houd je de kou buiten in de winter en de koelte binnen in de zomer. Dit eenvoudige doe-het-zelf project kan voor een gemiddelde hoekwoning of 2-onder-1-kap al tot 70 m3 gas per jaar besparen, wat neerkomt op ongeveer 150 euro besparing per jaar. Daarnaast zorgt het zoals gezegd ook voor meer wooncomfort, omdat je minder last hebt van de tocht! (Bron: Essent)

In tijden van hoge inflatie en energierekosten, zijn dit no-brainers voor iedereen die makkelijk en snel geld wil besparen!

Tip: om te testen of je tochtstrip goed werkt, houdt je een kaars langs de strip. Wanneer de kaars stil blijft staan weet je dat er geen tocht meer door de kier komt. Je kunt deze techniek ook gebruiken om vooraf te onderzoeken waar je de strips moet plaatsen.

2. Radiatorfolie voor Efficiënt Verwarmen

Radiatoren in jouw huis verwarmen niet alleen de kamer, maar ook de muur erachter. Je kunt radiatorfolie achter je radiatoren plaatsen om de warmte terug de kamer in te reflecteren. Hierdoor wordt je verwarmingssysteem efficiënter en zul je energie besparen.

Met radiatorfolie bespaar je jaarlijks 10 m3 gas per meter folie. Wanneer je verwarming voor glas staat, bespaar je zelfs nog meer. In de meeste huizen betekend dit dat er jaarlijks tot 100 euro bespaard kan worden! Als dit geen makkelijke en goedkope manier is voor de verduurzaming van je huis, dan weet ik het niet meer!

3. Gebruik LED Verlichting

Huis Verduurzamen met led verlichting

Een simpele switch naar LED-lampen kan ook een aanzienlijke impact hebben op je energieverbruik. LED-lampen gaan langer mee en verbruiken minder energie dan ouderwetse gloeilampen, waardoor je niet alleen het milieu helpt, maar ook je portemonnee.

4. Waterbesparende Douchekop

Installeer een waterbesparende douchekop en profiteer niet alleen van een zuiniger watergebruik, maar bespaar ook op de energie die nodig is om dat water te verwarmen. Met een waterbesparende douchekop bespaar je ongeveer 3 Liter water per minuut. Stel je doucht elke dag 8 minuten, dan bespaar je maarliefst 24 Liter water per dag, ofwel 8760 Liter per jaar! Tel uit je winst wanneer je deze rekensom toepast op een gezin van 4 personen.

Wil je niet inleveren op je douche ervaring? Dan zijn er nog verschillende gradaties van waterbesparende douchekoppen. Zo kun je zelf bepalen hoeveel warm water je wil besparen tegen welke prijs.

5. Isolatie voor Warmwaterleidingen

Een goed geïsoleerde warmwaterleiding zorgt ervoor dat het water sneller opwarmt, waardoor je minder energie verbruikt. Een gemiddelde woning heeft gemiddeld 10 tot 20 meter aan leidingwerk om te isoleren. Een goed geïsoleerde leiding bespaart al snel 3 m3 gas per meter per jaar. Wanneer we rekenen met een gasprijs van 2 euro per kuub, bespaar je al snel 90 euro per jaar voor 15 meter geïsoleerd leidingwerk!

6. Slimme Thermostaat

Misschien niet de meest budgetvriendelijke optie, maar een slimme thermostaat kan ook aanzienlijke kostenbesparingen met zich mee brengen. Hiermee kun je de temperatuur efficiënt regelen en plannen, wat resulteert in een slimmer gebruik van je verwarming en koeling. Het is een investering die zichzelf snel terugverdient.

Als voorbeeld, Milieu Centraal heeft uitgezocht dat bewoners die hun woning niet bewust zuinig verwarmen, deze tot wel 14% kunnen besparen op hun stookkosten. Een slimme thermostaat is al aan te schaffen vanaf 150-200 euro, dus bij een gasrekening van ongeveer 100 euro per maand, verdien je de slimme thermostaat al binnen één jaar terug.

7. Droog Je Kleren Buiten

Een van de meest energie-onzuinige apparaten is de wasdroger. Droog daarom je kleren aan de frisse buitenlucht indien mogelijk. Een bijkomend voordeel van deze tip is dat je kleding ook lekker zal ruiken omdat het in de frisse buitenlucht heeft gehangen!

8. Reflecterende Verf op het Dak

Het is niet de meest eenvoudige tip, maar overweeg het gebruik van reflecterende verf op je dak. Dit kan helpen bij het weerkaatsen van zonlicht, waardoor de warmteopname wordt verminderd en je huis koeler blijft in de zomermaanden. Hierdoor verdien je automatisch ook op energiekosten voor bijvoorbeeld een airco.

Echter, er zijn bij deze laatste tip ook twijfels, aangezien het er in de winter ook voor zorgt dat je huis minder opwarmt door de zon!

Huis verduurzamen | Goedkoop en Snel | Conclusie

Door deze budgetvriendelijke tips toe te passen, kun je op een simpele manier jouw huis verduurzamen en tegelijkertijd je energierekening verlagen. Wanneer men in een niet geïsoleerd huis zou wonen, en deze tips allemaal zou toepassen, zou je al snel 750 euro per jaar kunnen besparen aan elektriciteit en gas verbruik! Daarnaast helpen sommige van deze tips ook om het woongenot te verhogen, zoals het plaatsen van tochtstrips.

Disclaimer: Deze blogpost bevat algemene informatie en is niet bedoeld als professioneel advies. Raadpleeg altijd een deskundige voor specifiek advies over energiebronnen en duurzame oplossingen.

Interessant? Deel dit Artikel!
Thomas van Hooft
Thomas van Hooft

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *