De Beste Olijfolie in 2024 | Biologische Olijfolie
Wil jij te weten komen wat de beste olijfolie is in 2024? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag, laten we de verschillen zien tussen normale en biologische olijfolie, gaan we in op de gezondheidsvoordelen, en nemen we je mee naar de plantage en productie van de beste olijfolie!
Wat is Biologische Olijfolie?
Biologische olijfolie wordt steeds populairder in Nederland, en dat is niet zonder reden. Deze olijfolie heeft namelijk verschillende voordelen ten opzichte van normale olijfolie. Wist je bijvoorbeeld dat het geassocieerd wordt met een verminderd risico op darmkanker?
Wat maakt een olijfolie biologisch? De olijfolie moet dan aan de volgende eisen voldoen:
- Er mogen bij de teelt van de olijven geen synthetische stoffen, of genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) gebruikt worden.
- De olijf(olie) mag enkel in contact zijn geweest met roestvrij staal en voedselveilige materialen.
- Een traceercontrole is nodig om te zien welke olijfsoort wordt gemalen.
- Analytische controle op resten van pesticiden, om zeker te zijn dat er geen schadelijke stoffen in zitten.
Welke Soorten Olijfolie zijn er?
Omdat niet alle olijfolie soorten geclassificeerd mogen worden als biologisch, geven we je hier eerst een lijst met de 4 soorten olijfolie:
- Extra Vierge olijfolie
- Vierge olijfolie
- Olijfolie (mengsel van verschillende soorten)
- Olijfolie gemaakt uit afval van olijven
Alleen de extra vierge & vierge olijfolie kunnen bestempeld worden als Biologisch. Dit komt omdat er geen modificatie technieken gebruikt mogen worden voor een biologisch keurmerk.
Wat is het Verschil tussen Extra Vierge en Vierge Olijfolie?
Het verschil zit hem voornamelijk in de zuurgraad van de olijfolie. Extra Vierge olijfolie is van hoogste kwaliteit, met een zuurgraad van maximaal 0,8. Dit geeft de extra vierge olijfolie zijn uitmuntende, authentieke smaak.
De zuurgraad blijft laag vanwege het koud persen onder de 27°C, waardoor vitamines en mineralen volledig bewaard blijven!
Vierge olijfolie is van lagere kwaliteit en mag een zuurgraad van maximaal 2 graden hebben. Deze olie zal lichte smaak- en geur gebreken hebben.
De beste olijfolie in 2024 is dus biologische extra vierge olijfolie. Niet alle extra vierge olijfolie is tevens biologisch, let daarom altijd op of het product een biologisch keurmerk heeft!
Kun je Bakken met Biologische (Extra) Vierge Olijfolie?
Het antwoord is ja. Je kunt extra vierge olijfolie gebruiken voor zowel warme als koude gerechten. Een extra vierge olijfolie kun je zonder problemen verhitten tot 180°C. Wanneer ze een extra lage zuurgraad hebben, kun je ze zelfs zonder problemen tot 200°C verwarmen.
Normale, geraffineerde olijfolie kun je verwarmen tot 240°C, deze olie is echter lang niet zo gezond als extra vierge. Omdat bij het productie proces allerlei vitamines, mineralen, en antioxidanten verloren zijn gegaan.
Is Biologische Olijfolie Gezond?
Biologische Olijfolie is zowel een duurzame als een gezonde keuze. Het wordt gemaakt zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen of kunstmest, waardoor het beter is voor je gezondheid én het milieu.
Uit onderzoek blijkt dat bio olijfolie tevens kan bijdragen aan de volgende gezondheidsvoordelen:
- Bescherming tegen hartziekten (cholesterol verlagend, antioxidanten)
- Verlaagt het risico op kanker (Bron)
- Huid & Haar verzorging
- Helpt tegen veroudering
Tip voor de Beste Biologische Olijfolie
Ben jij net zo enthousiast geworden over biologische olijfolie als ik, en wil je graag de beste olijfolie in 2024 een keer uitproberen? Dan zou ik je de Terra Delyssa olijfolie aanraden. De voordelen hiervan op een rijtje:
- Verkozen tot ’s werelds beste biologische olijfolie door NYIOOC
- Unieke smaak
- Ongefilterd zonder toevoegingen
- Fairtrade geproduceerd
- Koud geperst onder 22°C
- Zeer geschikt om mee te koken
- Traceerbaar vanaf de olijfboom blockchain (Scan QR code op fles!)
- Gratis verzending in heel Nederland
Ik heb deze olijfolie zelf ook in gebruik en kan je verzekeren dat het de moeite waard is om hem te proberen!
Disclaimer: Deze blogpost bevat algemene informatie en affiliate links. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel advies. Raadpleeg altijd een deskundige voor specifiek advies over onderwerpen als duurzaamheid, energiebronnen, milieu & klimaat.
Eén reactie