Dit is wat je moet weten over Salderen | Zonnepanelen

De term salderen komt geregeld voorbij, maar wat is salderen precies en hoe zit het met terugleverkosten en terugleververgoedingen? Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe het zit. Je komt erachter welke energieleverancier geen terugleverkosten heeft, hoe het terugleveren in zijn werk gaat en we leggen je uit wat de nieuwe salderingsplannen van de het nieuwe kabinet-Schoof I zijn. Lees dus snel verder!

Salderen betekenis simpel uitgelegd

De betekenis van salderen in simpel Nederlands is niets minder dan het wegstrepen van je teruggeleverde energie aan het net tegenover je verbruikte energie van het net. Vaak lever je energie terug in de zomer, wanneer je zonnepanelen meer stroom opwekken dan wat je huishouden verbruikt. In de winter zul je in veel gevallen echter extra stroom nodig hebben van het net omdat er minder zonuren zijn. Wanneer je dus in een jaar 1750 kWh opwekt en 2000 kWh verbruikt, hoef je maar voor 250 kWh te betalen.

Salderingsregeling zonnepanelen

De huidige salderingsregeling voor zonnepanelen is gunstig voor eigenaren van zonnepanelen, omdat ze alle stroom die ze opwekken optimaal kunnen benutten. Deze regeling kost de overheid echter 600 miljoen euro per jaar (Bron). Dit heeft als gevolg dat er vraagtekens zijn bij verschillende partijen of dit het geld waard is en of deze niet beter afgeschaft kan worden.

Welke-energieleverancier-geen-terugleverkosten

Welke energieleverancier rekent geen terugleverkosten zonnepanelen?

Ook energieleveranciers zijn niet blij met de salderingsregeling voor zonnepanelen, omdat ze hierdoor flinke omzet mislopen. Om dit verschil op te vangen, rekenen ze nu (bijna) allemaal terugleverkosten voor de energie die je opwekt en niet meteen verbruikt. Ben jij op zoek naar een energieleverancier zonder terugleverkosten? Dan is Frank Energie interessant voor jou. Vanwege hun dynamische contracten en slimme IT oplossingen, kunnen zij een energiecontract aanbieden zonder terugleverkosten (op moment van schrijven).

Bespaar honderden euro's

Verschil Salderen en terugleververgoeding

Het verschil tussen salderen en een terugleververgoeding is dat er bij salderen feitelijk wordt geschoven met kWh tot er een netto verschil ontstaat tussen totaal verbruik & totaal opgewekte kWh. Salderen is het alsnog inzetten van opgewekte stroom op een ander moment, waardoor je op dat moment geen stroomkosten betaald. Wanneer het verbruik hoger is dan de opgewekte energie, zal er geen terugleververgoeding plaatsvinden.

Wanneer er meer kWh is opgewekt dan verbruikt, krijgt men wel een terugleververgoeding over de extra opgewekte kWh. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van je energieleverancier en contract. De terugleververgoeding ligt in de meeste gevallen tussen de €0,10 en €0,15 cent per kWh. Een compleet overzicht van terugleververgoedingen per energieleverancier is te vinden op energievergelijk.

Hoe worden terugleverkosten na salderen berekend?

De meeste energiebedrijven rekenen momenteel terugleverkosten voor het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet. De hoogte en randvoorwaarden van deze kosten zijn verschillend per energieleverancier. Bij veruit de meeste energieleveranciers worden terugleverkosten berekend volgens verbruiksschalen. Leveranciers die dit toepassen zijn onder anderen Essent, Vattenfall, Vandebron en Budget energie. Het voordeel van deze methode is dat je vaak bij een terugevering van onder 2000 kWh per jaar, relatief minder betaald aan terugleverkosten. Hoe meer je teruglevert, hoe hoger de terugleverkosten.

Zonnepanelen-in-de-Winter

Andere methodes om de terugleverkosten te berekenen zijn vaste heffingen, ongeacht stroomverbruik (Eneco, Oxxio). Coolblue Energie rekent met een vast maandtarief van €25,- voor zonnepanelen bezitters en €7,50 voor huishoudens zonder zonnepanelen. Daadwerkelijke terugleverkosten zijn in veel gevallen ook afhankelijk van je contract. Op energievergelijk kun je precies berekenen hoe het zit in jouw situatie.

Hoe werkt het terugleveren van stroom?

Wanneer je zonnepanelen energie opwekken, regelt de omvormer automatisch dat de stroom die je op dat moment in huis verbruikt afkomstig is van de zonnepanelen. De stroom die je niet direct gebruikt, wordt automatisch terug geleverd aan het net. De hoeveelheid teruggeleverde stroom wordt in de meterkast geregistreerd als teruglevering.

Wanneer je zonnepanelen hebt aangeschaft en wil starten met terugleveren, contacteer je je netbeheerder om je zonnepanelen te laten aansluiten op het energienet. Je krijgt hierna ook een teruglevermeter.

Jaarlijks of maandelijks salderen; wat is beter?

Nu je precies weet wat salderen is, is het ook handig om te weten of je beter maandelijks of jaarlijks kunt salderen. Het antwoord hierop is simpel: jaarlijks salderen is beter. Ten eerste omdat je bij maandelijks salderen niet de stroom uit de zomermaanden kan inzetten in de wintermaanden, maar ten tweede ook omdat maandelijks salderen afgelopen jaar door de rechter is verboden.

Wat zijn de salderings plannen van kabinet-Schoof I?

De nieuwe coalitie heeft in zijn hoofdlijnenakkoord 2024 gepresenteerd dat ze van plan zijn de salderingsregeling vanaf 1 Januari 2027 in één keer af te schaffen. Dit staat echter niet benoemd in het daadwerkelijke akkoord, maar wel in de budgettaire bijlage. Dit besluit zal, indien doorgezet, grote gevolgen hebben voor eigenaren van zonnepanelen. Het zal ervoor zorgen dat de terugverdientijd van de zonnepanelen enkele jaren langer gaat worden.

Bespaar honderden euro's

Voordat het zover is zal er eerst flink onderhandeld moeten worden tussen de regeringspartijen. Het is op dit moment nog onduidelijk wat ervoor terugkomt, wat de nieuwe regelingen en tarieven worden. De partijen hebben beloofd dat voor het eind van dit jaar er meer duidelijkheid is over dit stuk in de nieuwe energiewet. Wel weten we dat het huidige kabinet-Schoof I niet het meest milieuvriendelijke kabinet is. De verwachting is daarom dat de afspraken in de nieuwe energiewet niet volledig in het belang van het klimaat zullen zijn.

Waarom wordt salderen afgeschaft?

Salderen kost de overheid 600-700 miljoen per jaar. Daarnaast wordt het salderen gezien als oneerlijk voor huishoudens zonder zonnepanelen. Ook zijn de aanschafkosten voor zonnepanelen aanzienlijk gedaald en de hoeveelheid zonnepanelen sterk toegenomen, waardoor netbeheerders flink moeten investeren in de capaciteit van het elektriciteitsnet. Vanwege al deze veranderingen wil de regering nieuwe, eerlijkere afspraken maken voor iedereen waardoor de salderingswet zal worden afgeschaft.


Disclaimer: Deze blogpost bevat algemene informatie en affiliate links. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel advies. Raadpleeg altijd een deskundige voor specifiek advies over onderwerpen als duurzaamheid, energiebronnen, milieu & klimaat.

Interessant? Deel dit Artikel!
Thomas van Hooft
Thomas van Hooft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *