Hoeveel Stroom Verbruikt een Airco? | Actueel Overzicht

Hoeveel stroom verbruikt een airco nu eigenlijk? Het verbruik van een airconditioning kan jaarlijks oplopen tot enkele honderden Kilowattuur (kWh). 

In dit artikel bespreken we de verschillende type airco’s, het verbruik van een airco bij koelen of verwarmen en welke opties er zijn om het stroomverbruik te reduceren. 

Zo werkt een Airconditioning

Een airconditioningssysteem, of airco, is een apparaat dat warme lucht uit een ruimte haalt, deze koelt en vervolgens de gekoelde lucht weer terug de ruimte in blaast. Dit proces omvat verschillende stappen die plaatsvinden in zowel de binnen- als buitenunit van de airco:

 1. Om de warme lucht te koelen gebruikt de airco een koelvloeistof, ook wel koudemiddel genoemd. Een veelgebruikt koudemiddel is R290, ofwel Propaan.
 2. Het koudemiddel verdampt zodra de warme lucht de koelvloeistof in de verdamper passeert. 
 3. De verdampte koelvloeistof wordt naar de buitenunit gepompt, waar zich een compressor bevindt die het gas comprimeert.
 4. De hitte van de gecomprimeerde koelvloeistof wordt via een condensatie unit naar buiten geblazen.
 5. Door de condensatie wordt het koelmiddel weer vloeibaar en kan het proces herhaald worden.

Een bijkomend voordeel van dit proces is dat het vocht uit de lucht mee condenseert wat kan bijdragen aan een comfortabel gevoel.

Hoeveel stroom verbruikt een mobiele airco

Deze soorten Airco’s zijn er

Er zijn verschillende soorten airconditioningssystemen op de markt, hieronder leggen we uit welke soorten er zijn en hoe ze werken.

Single split airco:

 • Bestaande uit een binnen- en buitenunit, is de single split unit ideaal voor het koelen van individuele kamers. De binnenunit wordt geïnstalleerd in de gewenste ruimte, terwijl de buitenunit de warmte afvoert.

Multi split airco:

 • Vergelijkbaar met de single split unit, maar met één buitenunit die meerdere binnenunits kan bedienen. Dit biedt de mogelijkheid om verschillende kamers afzonderlijk te koelen of verwarmen.

Mobiele airco:

 • Draagbaar en vereist geen installatie. Deze units zijn handig voor mensen die flexibiliteit willen in het verplaatsen van het koelvermogen naar verschillende ruimtes. Een mobiele airco zonder slang is efficiënter, maar minder flexibel om in de ruimte te plaatsen.

Hoeveel Stroom verbruikt een Airco per dag?

Hoeveel energie verbruikt een airco gemiddeld? Tussen 0,8 en 1,7 kWh per uur. Uitgaande van 8 uur per dag werktijd komt dit gemiddeld neer op 10 kWh per dag. 

De werkelijke energie die wordt verbruikt hangt echter af van allerlei omstandigheden. Het energielabel van een airco vertelt veel over de energiezuinigheid van het apparaat!

Het type airco is van belang, maar ook hoe lang en vaak deze aan staat en hoe groot de gekoelde ruimte is. Wanneer de airco net actief is zal deze meer energie verbruiken (2 tot 5 kW per uur) dan wanneer de ruimte al voldoende gekoeld is (<1 kW per uur).

Verschil in verbruik mobiele airco en split airco

Een mobiele airco gebruikt tot wel 40% meer stroom dan een single split airco. Dit komt bijvoorbeeld door de slang waardoor warmte-afvoer verloren gaat of omdat je een raam open moet zetten waardoor warmte naar binnen trekt.

Het is belangrijk om de balans te vinden tussen mobiliteit en efficiëntie. Een mobiele airco is vaak goedkoper in aanschafprijs, maar duurder naarmate het gebruik. 

Stroomverbruik airco tijdens Verwarmen

Wanneer een airco ook kan verwarmen, zoals sommige split units, verbruikt hij doorgaans een vergelijkbare hoeveelheid energie dan in de koelstand. Een airco in normale verwarmingsstand verbruikt gemiddeld 1 kWh per uur.

Verdiep je goed in het verbruik en de kosten voordat je gaat verwarmen met een airco. Een pluspunt aan airco verwarming is dat je vaak één ruimte verwarmt in plaats van een hele verdieping of huis. 

Airco unit commercieel

Wat kost een Airco per dag aan Stroom?

Het dagelijkse stroomverbruik van een airco hangt af van factoren zoals vermogen, gebruikstijd en de energieprijs per kWh. Op 1 Januari 2024 kostte een kWh gemiddeld €0,32. Rekenend met 1,5 kWh per uur, 8 uur per dag, 40 dagen per jaar, verbruikt een airco per dag €3,84 en per jaar zo’n €150,- aan stroom.

Ga je daarnaast ook met je airco verwarmen? Dan komt er een aanzienlijk bedrag bij. Verwarmen zal meer dan 40 dagen per jaar nodig zijn. Uitgaande van 3 maanden dagelijks 8 uur verwarmen op gemiddeld 1 kWh per uur kost dit €2,56 per dag en €230 per jaar extra aan stroom.

Het energielabel van het apparaat kan daarnaast een indicatie geven van het verwachte dagelijkse verbruik van je airco.

Tips om het Verbruik te Verminderen

Om het energieverbruik van een airco te verminderen, overweeg de volgende tips:

 1. Efficiënte instellingen:

  • Pas de thermostaat aan op een redelijke temperatuur om energie te besparen.
 2. Regelmatig onderhoud:

  • Houd de airco goed onderhouden, inclusief het reinigen of vervangen van filters.
 3. Goede isolatie:

  • Zorg voor goede isolatie in de te koelen ruimte waardoor de airco minder hard hoeft te werken.
 4. Afsluiten van ongebruikte ruimtes:

  • Houd deuren van ongebruikte kamers gesloten om onnodig energieverbruik te voorkomen.
 5. Programmeerbare thermostaat:

  • Overweeg het gebruik van een programmeerbare thermostaat om de temperatuur automatisch aan te passen op basis van je dagelijkse schema.
 6. Schaduw voor de buitenunit:

  • Bied schaduw aan de buitenunit om de efficiëntie te verbeteren.
 7. Energiezuinige modus:

  • Misschien vanzelfsprekend, maar zet de airco op de energiezuinige modus voor extra besparing.

Wat is een Energiezuinige airco?

Energiezuinige airco’s zijn ontworpen om efficiënter te werken en minder energie te verbruiken. Het energielabel is een goede indicator voor de energie-efficiëntie van een airco en is terug te vinden in het specificatieboekje.

Het energielabel van een airco varieert van meest zuinige, A+++ (donker groen) tot minst zuinig, D (donker rood). Wanneer een airco ook kan verwarmen bevat deze hiervoor een apart energielabel.

Disclaimer: Deze blogpost bevat algemene informatie en is niet bedoeld als professioneel advies. Raadpleeg altijd een deskundige voor specifiek advies over energiebronnen en duurzame oplossingen.

Interessant? Deel dit Artikel!
Thomas van Hooft
Thomas van Hooft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *